Onderwijs, kunst en (agri)cultuur, alles bij de voormalige tuinbouwschool en tuinen, in het hart van Frederiksoord.
Ons Verhaal
Het verhaal begint in 1818 toen Johannes van den Bosch de "Maatschappij van Weldadigheid" oprichtte om arme gezinnen in Nederland te helpen. De maatschappij bood huisvesting, onderwijs en gezondheidszorg aan de behoeftigen. In 1884 richtte de maatschappij de Gerard Adriaan van Swieten Tuinbouwschool op in Frederiksoord, de eerste Nederlandse tuinbouwschool.

De school was beroemd en had een grote praktische tuin, die studenten praktische leerervaringen bood. De school werd een belangrijke factor in de sociale en economische ontwikkeling van de regio, en haar afgestudeerden stonden bekend als "Tuinhazen". Het was echter een tragedie voor velen toen AOC Terra, de opvolger van de Tuinbouwschool, in 2005 haar deuren sloot.

Vandaag de dag heeft DE PROEF, een door de gemeenschap geleide vereniging, de verantwoordelijkheid genomen voor de gebouwen en tuinen van de voormalige Gerard Adriaan van Swieten Tuinbouwschool. DE PROEF's missie is het bevorderen van ecologisch beheer, nieuwe voedselpraktijken, tuinbouw, het bieden van hands-on onderwijs en het bevorderen van gemeenschapsbetrokkenheid door middel van kunst en cultuur.
LogoLogoLogo
Maak kennis met de gezichten achter DE PROEF.

Klik op de foto's voor meer informatie.

4F.STUDIO
Kim van den Belt & Joshua Kelly
4f.studio
Hanze Hogeschool of Applied Science
Prof. Rob van Haren
BATS
Hoeve Koning Willem III
Ruth Middelwijk
Hanze Hogeschool of Applied Science
BATS Uitzendburo
Ronald Visser
Kolonie Erfgoed
Eerste Wijk
Peter Scholten & Rika Schuiling
Eerste Wijk
Tuin co├Ârdinatie
Heilien Tonckens
Heilien